ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ;
Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2;
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2) είναι μία μεταβολική νόσος που επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, με περίπου 1 στους 10 Έλληνες να πάσχουν από αυτήν. Αντίστοιχα στατιστικά υπάρχουν και για τον προ-διαβήτη, που αποτελεί την πρόδρομη κατάσταση του ΣΔτ2.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία παθογόνος κατάσταση, κατά την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να μεταβολίσει σωστά την προσλαμβανόμενη γλυκόζη, με αποτέλεσμα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να είναι πολύ υψηλά. Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση ΣΔτ2, πέρα από τη γονιδιακή προδιάθεση, είναι το αυξημένο σωματικό βάρος (παχυσαρκία) και ο καθιστικός τρόπος ζωής.
Πρόληψη και Αντιμετώπιση του ΣΔτ2
Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της νόσου είναι πολυδιάστατη. Βασικό στοιχείο είναι η φαρμακευτική θεραπεία, όπως αυτή ορίζεται από τον εκάστοτε γιατρό. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει η τροποποίηση του τρόπου ζωής, ειδικά στους τομείς της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας. Ακρογωνιαίος λίθος της διατροφικής αντιμετώπισης του ΣΔτ2 είναι η Μεσογειακή διατροφή.
Οι βασικές αρχές της Μεσογειακής Διατροφής;
Η Μεσογειακή διατροφή βασίζεται:
Στην εποχικότητα των φρούτων και των λαχανικών
Στην αυξημένη κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης
Στη συχνή κατανάλωση οσπρίων
Στην καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου και ξηρών καρπών
Στην καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών
Στη συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών και πουλερικών, και αντίστοιχα στον περιορισμό της πρόσληψης κόκκινου κρέατος
Στη μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ, κατά προτίμηση κρασί
Ολιστική Προσέγγιση της Μεσογειακής Διατροφής
Εκτός από τα παραπάνω, η Μεσογειακή διατροφή προσεγγίζει πιο ολιστικά τον τρόπο ζωής και ορίζει ότι ένα υγιεινό γεύμα απολαμβάνεται πάντα φρέσκο, με την ευχάριστη παρέα οικείων προσώπων. Αυτό αποτυπώνεται απεικονιστικά μέσω της πυραμίδας της Μεσογειακής διατροφής.
Επιπλέον οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής εφαρμόζεται στην πρόληψη και διαχείριση διαφόρων άλλων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Η Προσέγγιση μας στο Taste Control
Στο Taste Control, έχουμε υιοθετήσει το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής ως βάση όλων των γευμάτων που παρασκευάζουμε και διανέμουμε φρέσκα καθημερινά.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Davis C., Bryan J., Hodgson J., Murphy K. (2015) “Definition of the Mediterranean Diet; A Literature Review.” Nutrients. 7(11), pp:9139-9153. https://doi.org/10.3390/nu7115459
Makrilakis K., Kalpourtzi N., Ioannidis I., Iraklianou S., Raptis A., Sotiropoulos A., Gavana M., Vantarakis A., Kantzanou M., Hadjichristodoulou C., Chlouverakis G., Trypsianis G., Voulgari P. V., Alamanos Y., Touloumi G., Liatis S. (2021) ‘‘Prevalence of diabetes and pre-diabetes in Greece. Results of the First National Survey of Morbidity and Risk Factors (EMENO) study’’. Diabetes Research and Clinical Practice, 172.
URL εικόνας: https://dietamediterranea.com/piramidedm/piramide_GRIEGO.pdf