Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Ιστορική Αναδρομή
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι από τα πιο συχνά χρόνια νοσήματα στον κόσμο. Αποτελεί και για εμάς ως Taste Control ιδιαίτερη πηγή έμπνευσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με τον Διεθνή Οργανισμό Διαβήτη (IDF) όρισαν το 1991, την 14η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Σκοπός αυτής της δράσης είναι να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τη νόσο και να ευαισθητοποιηθεί.
Γνωρίζατε ότι... με βάση τα νεότερα δεδομένα του IDF στην Ευρώπη κατά το 2021, τα άτομα με διαβήτη έφταναν τα 61 εκατομμύρια, με 1 στους 11 Ευρωπαίους να νοσεί;
Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η ημέρα;
Η φυσιολογία του διαβήτη του επιτρέπει να παραμένει για πολύ καιρό αδιάγνωστος, με αποτέλεσμα το 36% των διαβητικών να μην γνωρίζουν ότι πάσχουν. Αυτός είναι και από τους βασικούς λόγους που η ημέρα αυτή είναι πολύ σημαντική. Η δραστηριοποίηση για έλεγχο και έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι καλός προγνωστικός δείκτης για την πιο ανώδυνη αντιμετώπισή της.
Πώς μπορώ να τον προλάβω;
Μην παραμελείτε το ετήσιο check-up σας και παρατηρείτε τις αλλαγές του οργανισμού σας που μπορεί να προδιαθέτουν την έναρξη των προ-σταδίων. Τέτοιες μπορεί να είναι η πολυουρία (ιδιαίτερα νυχτερινή), η δίψα, η έντονη και διαρκής πείνα και η υπερβολική κόπωση. Ο υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει φυσική δραστηριότητα και υγιεινή διατροφή είναι ανίκητος συνδυασμός για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και του σωματικού βάρους.
Tips για να εντάξετε στην καθημερινότητά σας την φυσική δραστηριότητα:
- Ξεκινήστε σταδιακά. Διακόψτε τις συνεχόμενες ώρες ακινησίας ανά 30 λεπτά, πχ εργασία σε γραφείο, από ολιγόλεπτα διαλείμματα για να σηκώνεστε. Καταργήστε τον ανελκυστήρα και προτιμήστε τις σκάλες. Αποφύγετε την χρήση μεταφορικού μέσου για καθημερινές υποχρεώσεις που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.
- Επιχειρήστε 150 λεπτά αερόβιας άσκησης εβδομαδιαία. Αυτή μπορεί να είναι γοργό βάδην στο πάρκο, ποδήλατο κα.
- Για ενδυνάμωση, συμπεριλάβετε 2 φορές της εβδομάδα ασκήσεις αντιστάσεων στην ρουτίνα σας. Αυτές μπορεί να είναι είτε σηκώνοντας το δικό σας βάρος είτε χρησιμοποιώντας ειδικά μηχανήματα γυμναστικής με επιπρόσθετο βάρος.
→Συμβουλευτείτε κάποιον καταρτισμένο γυμναστή για να σας καθοδηγήσει και να εξατομικεύσει το πρόγραμμα γυμναστικής ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Τips για μια πιο υγιεινή διατροφή:
- Βάλτε χρώμα στην διατροφή σας. Δημιουργήστε ολοκληρωμένα γεύματα που θα αποτελούνται από μία πηγή πρωτεΐνης, από πηγή υδατάνθρακα και από φυτικές ίνες.
- Ως πηγή πρωτεΐνης επιλέξτε άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και όσπρια.
- Ως πηγή υδατάνθρακα προτιμήστε ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, πατάτες ή μαύρο ψωμί.
- Οι φυτικές ίνες του γεύματός σας που προέρχονται από τα λαχανικά και τα ολικής άλεση προϊόντα, προσφέρουν κορεσμό και σας κρατάνε χορτάτους για πολλές ώρες.
- Αποφύγετε κορεσμένα και trans λιπαρά. Αυτά περιέχονται κυρίως στα έτοιμα αρτοπαρασκευάσματα, γλυκά και μικρογεύματα fast food.
- Μικρά και συχνά γεύματα. Μεταξύ των κύριων γευμάτων, συμπεριλάβετε σνακ όπως είναι τα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Φροντίστε να μην μένετε νηστικοί για πάνω από 3 ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας.
Η θετική πλευρά των πραγμάτων…
Ο ΣΔτ2 είναι ένα νόσημα που είναι πολύ κοινό, με αποτέλεσμα να προσεγγίζει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών και έτσι η πρόληψη και η αντιμετώπισή του να έχουν τεράστια πρόοδο. Ένα ακόμα θετικό είναι, όπως αναφέρεται και παραπάνω, ότι με την υιοθέτηση υγιεινού lifestyle ο κίνδυνος μειώνεται δραστικά. Αυτά σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή εξασφαλίζουν στο άτομο άριστη ποιότητα ζωής και μακρύ προσδόκιμο.
Η ομάδα της Taste Control που αποτελείται από έμπειρους διατροφολόγους και μάγειρες είναι εδώ για να σας καθοδηγήσει και να σας βοηθήσει να εισάγετε την υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητά σας.
#διαβήτης #διατροφή #άσκηση #ενημέρωση #ΠαγκόσμιαΗμέραΔιαβήτη #έτοιμα_γεύματα_για_διαβητικούς
Βιβλιογραφία:
- Colberg, S. R., Sigal, R. J., Yardley, J. E., Riddell, M. C., Dunstan, D. W., Dempsey, P. C., Horton, E. S., Castorino, K., & Tate, D. F. (2016). Physical activity/exercise and diabetes: A position statement of the american diabetes association. Diabetes Care, 39(11), 2065–2079. https://doi.org/10.2337/dc16-1728
- Evert, A. B., Boucher, J. L., Cypress, M., Dunbar, S. A., Franz, M. J., Mayer-Davis, E. J., Neumiller, J. J., Nwankwo, R., Verdi, C. L., Urbanski, P., & Yancy, W. S. (2013). Nutrition Therapy Recommendations for the Management of Adults With Diabetes. Diabetes Care, 36(11), 3821–3842. https://doi.org/10.2337/dc13-2042